Direct naar de contentDirect naar de footer

Oprichting Vogelpark

In augustus 1949 verzocht de burgemeester van Alphen aan den Rijn de heer Van den Brink, eigenaar van landgoed Ten Rhijn, éénmalig zijn 'achtertuin' te openen voor nieuwsgierige dorpsgenoten. De mensen waren zo enthousiast over de privécollectie vogels, dat de eigenaar van diverse hoedenspeciaalzaken besloot een vogelpark op te richten. Het eerste vogelpark ter wereld werd geopend op 17 mei 1950. Op de posters ter ere van de opening prijkte reeds de Toekan.

Overname Van der Valk

Toen de heer Van der Valk in 1956 het vogelpark overnam besloot hij het toekanlogo te behouden, ook voor andere restaurants en hotels. Zo werd het bekende Van der Valk logo een feit. Het huidige à la carte restaurant is het voormalig woonhuis van de familie Van den Brink. Er zijn nog steeds enkele zeer karakteristieke delen van het park intact, zoals bijvoorbeeld de vijver met het parkrestaurant. Er zijn zelfs enkele pelikanen die al vanaf de allereerste dag in de vijvers van het park zwemmen. Van der Valk Avifauna werd in de loop der jaren uitgebreid met een hotel, rondvaartboten en een casino.

Vogelpark als stichting

Vogelpark Avifauna was tot 2012 eigendom van Van der Valk. Onder leiding van de familie is het vogelpark uitgegroeid tot een officiële dierentuin met meer dan 260 verschillende soorten vogels. In 2012 is Vogelpark Avifauna officieel een stichting geworden, hiermee komen alle inkomsten direct ten goede aan het vogelpark. Van der Valk Avifauna blijft de horeca verzorgen en is zelfs hoofdsponsor van het vogelpark.