Direct naar de contentDirect naar de footer
Ontdek het groene hart
Ontdek het groene hart
Hollands landschap
Fietsverhuur

Welkom op mijn fietsblog. Graag deel ik hier mijn passie voor fietsen én
het Groene Hart. Bekijk mijn filmpjes, verhalen en de fietsverhalen van de gastbloggers. Hopelijk raakt u geïnspireerd!

Ik wens u veel fietsplezier.
Martin van der Valk


MOLENROUTE

Categorie: fietsen
De favoriete fietstocht van Van der Valk Avifauna

Geïnspireerd door de grote hype, die mede door de coronacrises ontstaan is, stappen Laura Schoep en ik (Natasja van der Valk) op de (elektrische) fiets. We kiezen een route die ons meeneemt langs de molens door het Groene Hart van ongeveer 40 km. Het is droog maar fris en met de fietstassen op de fiets vertrekken wij naar het eerste knooppunt. Via de app van route.nl is het gemakkelijk om de route te volgen. We rijden door pittoreske dorpjes met schitterende boerderijen, koeien, schapen en landwinkels. Van verse kaas uit de muur tot bloemen langs de weg, we zijn blij dat we de fietstassen meegenomen hebben. Bij het restaurantje de Kromme Does kunnen we even opwarmen met een kopje koffie to go en een brownie.

Langs de Braassem, vele molens en via een klein pondje (vergeet geen kleingeld mee te nemen) vervolgen wij onze weg terug naar Van der Valk Avifauna.

Blij verrast concluderen wij dat de route die wij gefietst hebben echt de moeite waard is geweest. Tevreden met het resultaat laten wij deze route plaatsen in het boekje van route.nl. ook is de route online te vinden (klik hier voor de fietsroute). Op deze manier denken wij een leuke fietstocht uitgezocht te hebben voor onze gasten. Wij wensen u ontzettend veel fiets plezier en een fijn verblijf toe.

Laura en Natasja

BRAASEMMERMEER ROUTE IN BEELD

Categorie: fietsen
Rondje Braassemermeer (33 km)
Geniet van een waterrijke fietsroute rondom het prachtige Braassemermeer! Ook deze route is een van mijn favorieten en samen met Jessica leg ik in bovenstaand filmpje de hoogtepunten van deze fietsroute op beeld voor u vast.

Geniet van het prachtige uitzicht over het Braassemermeer, plaatselijk bekend als Braassem. Dit meer, ontstaan door veenafgraving, is 425 ha groot en favoriet bij de pleziervaart. Langs de route zijn ook weer volop molens te bewonderen onderweg zijn er genoeg leuke terrasjes waar u even neer kunt strijken voor een hapje of drankje. Stap ook eens op het pontje dat vaart tussen Oude Wetering en Leimuiden. Onderweg zijn er heerlijke streekproducten te koop.

DE MEIJE ROUTE IN BEELD

Categorie: fietsen
De Meije (63 km)
De Meije route is een van mijn favoriete routes en samen met Jessica leg ik in bovenstaand filmpje de hoogtepunten van deze fietsroute op beeld voor u vast.
De route gaat langs de Nieuwkoopse Plassen en kan op verschillende manieren ingekort worden.

De Meije is een (lint)dorp tussen Zwammerdam/ Bodegraven, Zegveld, Woerdense Verlaat en Nieuwkoop. Het dorp is verdeeld over drie gemeenten, Bodegraven, Woerden en Nieuwkoop, en twee provincies, Zuid-Holland en Utrecht. U vindt er diverse gezellige tuinen, terrasjes en winkeltjes met streekproducten uit het Groene Hart.

AFSLUITING VAN HET FIETSSEIZOEN

Categorie: fietsen

Wat was september een prachtige fietsmaand. Het heerlijke weer zorgde voor gezellige drukte op de fietspaden en ook bij Avifauna zagen we de fietsers af en aan komen. Medio september was er de wielerronde van Alphen aan den Rijn, waar een aantal grote namen uit de wielerwereld aanwezig waren.
Ik fietste de afgelopen maanden ook veel en intensief. Met als hoogtepunt mijn fietstocht van het Groene Hart naar Lissabon. Wederom een geweldige ervaring.

Nu nog een paar weken en dan loopt het fietsseizoen ten einde. Daarmee komt, voor dit jaar, ook weer een eind aan de fietsblogs- en routes van Avifauna. Ik wil de gastbloggers hartelijk bedanken dat zij hun fietsverhaal en bijbehorende fietsroute de afgelopen maanden met ons wilden delen. Leuk om de fietservaringen eens van een andere kant te horen.

Hartelijke groet,
Martin van der Valk

FIETSEN DOOR HET GROENE HART MET...CARMEN VAN DORST

Categorie: fietsen

Ik zal het maar meteen zeggen: ik ben géén fanatieke fietser. Dat klinkt natuurlijk wel een beetje vreemd op een fietsblog. Maar in tegenstelling tot de gastbloggers die hier aan het woord zijn geweest, fiets ik niet heel veel, niet ver en al helemaal niet snel. De afgelopen tijd houd ik mij echter wel veel bezig met het onderwerp 'fietsen door het Groene Hart' vanuit mijn functie als marketeer bij Van der Valk Avifauna.

Avifauna op de (fiets)kaart
Als je midden in het Groene Hart van Holland ligt dan ben je een perfect start-/eindpunt voor een mooie fietstocht. En bij Avifauna willen we dat graag aan iedereen overbrengen. Daarom bouwden we een overdekte fietsenstalling met elektrische oplaadpunten, verdiepten wij ons in het knooppuntennetwerk en Martin van der Valk begon met het schrijven van zijn fietsverhalen en het uitstippelen van zijn favoriete fietsroutes. En het werkt! Steeds meer fietsliefhebbers weten ons te vinden. Als tussenstop voor een kopje koffie of lunch. Of voor een weekendje weg al dan niet in combinatie met het huren van een fiets (we hebben e-bikes en standaardfietsen te huur). Ook is er veel vraag naar de door ons bedachte fietsroutes. Deze baseren we op de fietsknooppunten en ze zijn dus altijd in te korten of uit te breiden.

Op de fiets naar het werk
Eigenlijk raakte ik wel geïnspireerd door alle verhalen en routes die we ontwikkelden. Daarom besloot ik om voor deze blog op de fiets te springen en vanaf mijn woonplaats Zoetermeer naar Avifauna te fietsen. Het was heerlijk weer en ook al ging ik niet bepaald snel – ik werd zelfs ingehaald door een hardloper- het ging mij best goed af. Ondertussen zag ik de omgeving van een totaal andere kant én kon ik een leuke fietsroute voor u samenstellen.

Naar de Zoetermeerse plassen en de geitenboerderij
Mijn fietsroute gaat richting de biologische boerderij ‘het Geertje’ in Zoetermeer . Deze boerderij ligt op ongeveer 20 km afstand van Avifauna. Een heerlijke plek om naar toe te fietsen. Er is een boerenlandwinkel met zuivelproducten en (geiten-)kaasjes, u kunt er zelf de geitjes een flesje geven of een roeibootje huren. Het is gelegen bij het Noord Aa, een prachtige plas in Zoetermeer. Hier kunt u als het lekker weer is fijn picknicken of een plons nemen om af te koelen. Op dit tochtje richting Zoetermeer passeert u twee molens, vele weilanden en koeien. Dit geeft het gebied direct dat oer-Hollandse karakter. Wat ik zelf heel leuk vind is dat boeren en kwekers op de route hun waren aanbieden langs de kant van de weg. Ze verkopen er verse eieren, zelfgemaakte jam, fruit en bloemen. De kraampjes zijn niet bemand, men vertrouwt erop dat het gepaste bedrag achtergelaten wordt in het daarvoor bedoelde geldkistje. Bepakt met allerlei lekkers en wellicht een bosje rozen fietst u via de pittoreske Weipoort (Zoeterwoude) door de polders weer richting Avifauna. Veel fietsplezier alvast!

FIETSEN DOOR HET GROENE HART MET...CHRIS JONES

Categorie: fietsen

Mijn naam is Chris Jones en ik kom uit Halifax, Novo Scotia (een provincie van Canada). Ik ontmoette Martin van der Valk tijdens het fietsen van de Zijderoute in 2012. Drie maanden lang fietsten wij met een club mensen van China naar Istanbul. Een geweldige, bijzondere ervaring. Martin nodigde mij en mijn vrouw Janet vervolgens uit om ook in Nederland te komen fietsen en afgelopen mei was het zover.

Nederland fietsland
Ik kwam tot de ontdekking dat Nederland het fietsland bij uitstek is. Onovertroffen fietspaden, fietstunnels, stoplichten. Waar je in Canada -en vele andere landen in de wereld- van de weg wordt gereden als fietser is het in Nederland facilitair zeer goed geregeld. Dit maakt fietstochten een stuk meer ontspannen.

Landschap van een ansichtkaart
Het Groene Hart overtrof onze verwachtingen. Het was alsof we in een National Park fietsten, maar dan op fietspaden met uitstekende bewegwijzering. Ondanks dat kregen wij het voor elkaar om de weg kwijt te raken, maar behulpzame voorbijgangers hielpen ons gelukkig verder. We zagen Canadese (!) ganzen broeden en overal waar we keken was het groen. We fietsten door een landschap dat je normaal op ansichtkaarten ziet met molens, boerderijen, smalle dijkjes, sloten en kleine dorpjes.

Op de elektrische fiets en tandem
We hebben ook verschillende fietsen uitgeprobeerd. Zo had ik nog nooit op een tandem of een elektrische fiets gereden. Een bijzondere belevenis, want dit soort fietsen heb je niet (veel) in Canada. Sowieso is fietsen in Canada heel anders. In Canada kan je duizenden kilometers door de wildernis fietsen, zonder iemand tegen te komen. Je weet nooit wat er achter de volgende heuvel ligt en er leven onder andere elanden, beren, coyotes en wasberen. Een goede GPS is onontbeerlijk, want je ontmoet niet vaak iemand aan wie je de weg kan vragen.

Gouda, stad met karakter
We maakten tevens een dagtochtje naar Gouda, een historische stad die ik prachtig vond. In het oude centrum van Gouda voelde we ons thuis, hoewel we er duidelijk als toeristen uitzagen met onze fluoriserende helmen (in Canada kan je niet zonder opvallende helm op de drukke wegen). We werden er hartelijk ontvangen in de winkels en horecagelegenheden. Helaas hadden we niet veel tijd om Gouda uitgebreid te ontdekken, maar komen zeker nog een keer terug. En dan staat Leiden ook op het verlanglijstje om uitgebreid te bekijken.

Ik wens u veel fietsplezier door het mooie Groene Hart!

FIETSEN DOOR HET GROENE HART MET...RIA CORNELISSENS

Categorie: fietsen

Mijn naam is Ria Cornelissens en ik ken Martin van der Valk via onze fietsclub Avanti. Fietsen vind ik een heerlijke manier om te ontspannen en mijn hoofd helemaal leeg te maken. Ik ben zowel op de mountainbike als op de racefiets te vinden en maak tochten van gemiddeld tussen de 70 en 130 kilometer. Als we door het Groene Hart fietsen, dan gaan we graag richting de Meije of de Nieuwkoopse plassen. Sinds 5 jaar ben ik ook fan van fietsvakanties; met mijn man fiets ik in zo’n vakantie tussen de 2000 en 2500 kilometer naar onder andere Boedapest, Rome en Barcelona.

Een bijzondere fiets...
Ik draag graag mijn passie voor fietsen over op anderen. Een paar jaar geleden zag ik bij zorgcentrum Zuidervaart een duofiets staan; een fiets waar 2 mensen naast elkaar kunnen zitten. Bij navraag bleek dat deze het grootste deel van de tijd ongebruikt in de hal stond. Ik werd meteen enthousiast en sindsdien fiets ik elke dinsdag met een aantal bewoners van het zorgcentrum door de omgeving van Alphen aan den Rijn. Waardevol vrijwilligerswerk!

..en een bijzondere dame
Een dame die het wekelijkse fietsuitstapje niet graag overslaat (zelfs niet bij wind of regen) is mevrouw van Diemen- van der Geer. Mevrouw van Diemen is 91 jaar en heeft altijd een sportief leven geleid. Samen met haar man fietste zij vroeger heel Nederland door. De duofiets is een fijne en veilige manier voor haar om in beweging én buiten te blijven. Ondertussen kletsen we wat af, want dat is het voordeel van naast elkaar zitten.

De omgeving
De tochtjes die we maken met de duofiets zijn altijd rond de 12 à 15 kilometer. Je hoeft maar een kort stukje te rijden en je zit al op de mooie buitenwegen langs water en polders. Bijvoorbeeld richting Zoeterwoude en Boskoop. Ook gaan we bij mooi weer vaak richting het natuurgebied bij de Zeegerplas om fijn te picknicken op een bankje. Voor de zomervakantie heb ik een fijne, korte route voor u geselecteerd. Ook ideaal voor gezinnen met kinderen! Het is een heerlijk rondje waterrijk Alphen aan den Rijn. Ga ook eens picknicken bij de Zeegerplas en geniet van het prachtige polderlandschap rondom Alphen.

FIETSEN DOOR HET GROENE HART MET...HANS DE BRUIN

Categorie: fietsen

Ik ben Hans de Bruin en samen met mijn vrouw en twee zoons run ik fietswinkel ‘Gek van Fietsen‘ in Alphen aan den Rijn. Je kunt bij ons terecht voor alles wat maar met fietsen te maken heeft; van navigatiesystemen tot fietskleding en uiteraard diverse soorten fietsen. Ons familiebedrijf bestaat inmiddels al 62 jaar en onze belangrijkste pijlers zijn sport & recreatie, elektrische fietsen en trendy fietsen voor met name het midden- en hogere segment.

Samenwerken in Alphen aan den Rijn
Met Van der Valk Avifauna hebben wij een duurzame relatie. Wij springen bij als Avifauna een tekort aan huurfietsen heeft en Martin van der Valk ontmoet ik bovendien vaak in mijn winkel of tijdens een bijeenkomst van de VOA (Vereniging Ondernemers Alphen aan den Rijn), waar ik bestuurslid van ben.

Gek van fietsen
Naast mijn winkel ‘Gek van fietsen’ ben ik zelf natuurlijk ook gek van fietsen. Twee à drie keer in de week spring ik om 6.15 uur ‘s morgens op mijn racefiets voor een fijn rondje dat varieert van 30 tot 130 kilometer. Alphen aan den Rijn ligt heel centraal tussen de grote steden, midden in het zogeheten Groene Hart. Heel veel mensen beseffen niet hoe mooi het hier is! De Nieuwkoopse Plassen, de Meije, richting de boerderijen en oude bomen op de Landlustweg in Koudekerk aan den Rijn. Je hoeft niet ver te fietsen om je in het typische Hollandse polderlandschap te begeven.

Langs boomkwekerijen en sierteelt
Een van mijn favoriete routes gaat richting Boskoop en Reeuwijk. Boskoop staat bekend als grootste boomkwekerijgebied ter wereld. Het is een bijzonder en groen landschap vol met kwekerijen, slootjes en ophaalbruggen afgewisseld met veenweidepolders. Er zijn een aantal leuke tussenstops te maken, zoals bijvoorbeeld het Rosarium in Boskoop (Parklaan 181 tussen knoopunt 28 en 5). Hier vind je ongeveer 160 rozensoorten en daarnaast ook vaste planten, heesters en bomen. Je kunt er rustig zitten op een van de bankjes en genieten van de prachtige bloemen. Het rosarium is dagelijks geopend en de toegang is gratis. Ook hetBoomkwekerijmuseum (voorbij knooppunt 97)is de moeite waard. Het is ingericht in een kwekerswoning uit 1870 en vertelt het verhaal over de geschiedenis van de boomteelt in Boskoop.

FIETSEN DOOR HET GROENE HART MET...DENNIS APPELS

Categorie: fietsen

Ik werk in Vogelpark Avifauna als dierverzorger. Een superleuke, afwisselende baan, geen dag is hetzelfde. Het voornaamste doel van mijn werk is dat de dieren in het park het naar hun zin hebben, zodat ze zich op hun best kunnen laten zien aan de bezoekers. Ik verzorg ze, maak de verblijven schoon, verzorg de voederpraatjes voor het publiek en nog veel meer. We hebben niet alleen vogels, maar ook steeds meer andere diersoorten, zoals halfapen en rode panda’s. Op dit moment zijn we bezig om de laatste puntjes op de i te zetten voor het nieuwe gebied Nuboso. Hier komt een aantal Zuid-Amerikaanse vogels en dwergapen los te lopen tussen het publiek.

Hardlopen, zwemmen en fietsen
Twee jaar geleden ben ik begonnen met Triathlons bij de Triathlon Club Alphen (hardlopen, zwemmen én fietsen) en sindsdien ben ik in mijn vrije tijd veel op de fiets te vinden. In groepsverband maken we tochten van 100 à 120 kilometer op de racefiets. In de winter maken we korte tochten op de mountainbike, vaak door de blubber, richting Boskoop en Nieuwkoop.

Van de Veluwe naar het Groene Hart
Ik woon momenteel in Alphen aan den Rijn, maar ben opgegroeid op de Veluwe. Een totaal andere omgeving dan het Groene Hart. Waar de Veluwe bosrijk is, is het Groene Hart is voor mij het echte Hollandse landschap met polders, molens en prachtige natuurgebieden. In beide regio’s is het altijd genieten als ik daar op de fiets door heen rijd.

Vogelen in De Meije
Een van mijn favoriete routes gaat richting de Meije. Het leuke van deze route is dat deze met de rivier mee slingert door een typisch Hollandse landschap. Bij elke bocht is het uitzicht weer anders. Ook liggen er twee leuke café’s op de route om even uit te rusten en wat te eten of drinken. Langs de Hollandse Kade, bij de Nieuwkoopse Plassen staan verschillende vogel uitkijkpunten; hutten, bankjes en borden met beschrijvingen. De ultieme vogel die je hier kunt spotten is de roerdomp, maar je vind er ook futen, kuifeenden, krakeendjes en andere watervogels. Ook is dit het gebied van de otter.

FIETSEN DOOR HET GROENE HART MET... GERT VERMEULEN

Categorie: fietsen

Mijn naam is Gert Vermeulen en ik kom uit Hazerswoude-Rijndijk. Inmiddels ben ik gepensioneerd, maar dat betekent zeker niet dat ik stil zit. Sinds twee jaar ben ik met veel plezier werkzaam als oproepchauffeur bij Van der Valk Tours, een functie waar ik echt mijn ei in kwijt kan. Ik haal veel energie uit het contact met de gasten, zowel tijdens de binnenlandse dagtochten als tijdens de langere reizen naar het buitenland. Daarnaast ben ik vrijwilliger bij de Zonnebloem. Ik ga regelmatig mee als begeleider met tripjes voor gehandicapten en ouderen. Een van de leukste activiteiten tijdens deze reisjes is om de gasten rond te rijden op de rolstoelfiets; een soort bakfiets waar een rolstoel aan gekoppeld wordt. Op deze manier komen de gasten van de Zonnebloem buiten en kan ik ze al fietsend de andere kant van streek laten zien .

Fietsen met de club
Ik fiets graag en veel, zowel op mijn tourfiets als op de racefiets. Ik ben al ruim 20 jaar lid van Wielervereniging Avanti en ga er regelmatig met de club op uit. Soms voor langere tijd, dan fietsen we van hotel naar hotel in binnen- of buitenland. Ook maken we vaak tochten vanaf de club in Alphen aan den Rijn. Bijna elke zaterdag of zondag wordt er een tocht van 70 à 80 kilometer gereden. Meestal fietsen we eerst tegen de wind in, zodat we het op de terugweg iets makkelijker hebben.

LAURA fiets4daagse
Als ik fietsroutes ga uitzetten, dan fiets ik het liefst alleen. Deze week heb ik toevallig de routes voor deLAURA fiets4daagsevoorgereden. De LAURA fiets4daagse begint op dinsdag 5 juli en er doen zo’n 1200 fietsliefhebbers aan mee. Daarom is het belangrijk dat tijdens de routes van 40, 60 en 100 kilometer de fietspaden én rustplaatsen geschikt zijn voor grote groepen. Avifauna is al jaren het vertrek- en eindpunt van dit populaire fietsevenement en de laatste dag is altijd een feestje. Begin juni is er ook de Avond LAURA, dan fietsen we 30 kilometer per avond.

Mijn ultieme Groene Hart gevoel
Het Groene Hart ervaar ik al zodra ik richting Hazerswoude-Dorp langs de weilanden fiets. Ik krijg echt het lentegevoel bij het zien van de schapen en koeien met hun jongen die weer naar buiten gaan en bij de natuur die langzaam in bloei komt te staan. Dat is voor mij het Groene Hart op haar mooist. Ook richting de Keukenhof vind ik de streek prachtig met de kleurrijke bollenvelden. De route die ik geselecteerd heb voor de maand april is een voormalige avond LAURA route van ongeveer 30 kilometer. Tijdens de route ervaar je een stukje puur natuur in het Groene Hart. Je fietst door een bomengebied en langs weilanden. Leuk detail: bij knooppunt nummer 5 (Spookverlaat) zit momenteel een ooievaarspaar op het nest.

OKTOBER: RONDJE LANGS DE FUSIEGEMEENTEN ALPHEN AAN DEN RIJN

Categorie: fietsen

Het is herfst: mijn laatst blog
De herfst heeft zijn intrede gedaan en dat betekent dat ik alweer aangekomen ben bij de laatste fietsroute van dit jaar. Persoonlijk vind ik oktober een heerlijke maand om een mooie najaarstocht te rijden en het liefst fiets ik ook in de wintermaanden door. Maar dat het fietsseizoen voor veel mensen bijna ten einde is dat is natuurlijk een feit. Inmiddels heb ik middels diverse fietsroutes een groot deel van het Groene Hart met u verkend. Heeft u nog aanvullingen op de routes of vragen hierover? Ik verneem het graag. Voor nu wens ik u een prachtig najaar en heerlijke winter!

Rondje nieuw Alphen aan den Rijn
Tijdens deze laatste fietstocht blijf ik wat dichter ‘bij huis’, alhoewel deze tocht in totaal 51 km is. Ik vind het leuk om u mee te nemen langs alle fusiegemeenten van Alphen aan den Rijn. Dit zijn er inmiddels behoorlijk wat: Alphen aan den Rijn, Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp, Benthuizen, Boskoop, Zwammerdam en Aarlanderveen. Een mooi rondje, dat u eventueel zelf kunt inkorten met behulp van de knooppunten.

Langs molens, monumenten en polders
U vertrekt vanuit Avifauna richting Koudekerk aan den Rijn, een dorp dat ontstaan is in de 12eeeuw, met de monumentale kerk als een van de oudste bouwwerken. Vervolgens fietst u richting Hazerswoude-Rijndijk, mijn thuishaven. U fietst er langs polders en water. Hazerswoude-Dorp is nog zo’n leuk dorpje met historische kern. Monumentale panden zijn onder andere het oude raadhuis (architect Jan Dekker), de oude hervormde kerk en een aantal molens, waaronder Korenmolen Nieuw Leven. Heeft u nog niet genoeg van molens? Bezoek dan ook Molen de Haas in Benthuizen. Het winkeltje met lekkere brood-, koek- en taartmixen is geopend op vrijdag en zaterdag. Via knooppunt 3 en 5 komt u terecht in het dorp bekend om zijn boomkwekerijen: Boskoop. Het Plantarium, de internationale vakbeurs voor boomkwekerijen, vindt hier elk jaar in augustus plaats en trekt mensen van over de hele wereld. Via Zwammerdam (over dit dorp schreef ik vorige maand nog een stukje) fietst u naar Aarlanderveen. Het weidelandschap rondom Aarlanderveen is, zoals veel plekken in het Groene Hart, heel vogelrijk. U spot er wellicht nog wel grutto’s, tureluurs en kieviten (einde september waren ze er nog!). En om nog even bij de molens te blijven: in Aarlanderveen ligt de enige nog in bedrijf zijnde molenviergang ter wereld.

Veel fietsplezier!

SEPTEMBER: ROUTE RICHTING BODEGRAVEN, WOERDEN & DE MEIJE

Categorie: fietsen

Hoewel regen en zon elkaar flink afwisselen is september vaak nog een heerlijke maand voor fietstochten. Het is voor mij dan ook zeker geen straf om fietsroutes voor te rijden, zodat ik u de mooiste stukjes van het Groene Hart kan laten zien. Het komt wel eens voor dat ik in zo’n lekker fietstempo zit dat ik een of meerdere knooppunten over het hoofd zie. Dat betekent dat ik weer terug kan fietsen en zodoende maak ik vaak meer kilometers dan de oorspronkelijke route. Maar dat mag de pret natuurlijk niet drukken. De route van deze maand is er (voor u) een van bijna 50 km en brengt u richting Woerden.

Historisch Zwammerdam en Bodegraven
De tocht start in de richting van Zwammerdam. Zwammerdam ligt midden in het gebied waar de Limes (noordgrens van het Romeinse rijk) en de Oude Hollandse waterlinie samenkomen. Het historische centrum is leuk om een beetje rond te struinen. De volgende ‘halte’ is Bodegraven, waar ook een stukje historie op u ligt de wachten:Fort Wierickerschans. Dit verdedigingswerk (1673) ligt aan de zuidoever van de Oude Rijn en maakte ook deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Het terrein is vrij toegankelijk van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur.

De hoofdstad van het Groene Hart
Uw fietstocht gaat verder richting Woerden, de zogeheten ‘hoofdstad’ van het Groene Hart van Holland. Het is een prima uitgangspunt voor fiets-, wandel- of vaartochten. Woerden heeft een haven midden in het gezellige stadscentrum en er zijn genoeg leuke plekjes om te lunchen of te dineren.

De Meije
Terug fietst u langs de prachtige Meije,een (lint)dorp tussen Zwammerdam/Bodegraven, Zegveld, Woerdense Verlaat en Nieuwkoop. Dit blijft toch echt een van mijn favoriete gebieden! U vindt er diverse gezellige tuinen, terrasjes en winkeltjes met streekproducten uit het Groene Hart.Stopt u voor een lekkere koel drankje bijCafé De Halve Maan. Wat een toepasselijke spreuk hebben zij op de muur staan: “Een dorstig man, vermoeid van ’t gaan, laaft zijn dorst bij de Halve Maan”.

Veel fietsplezier!

AUGUSTUS: ROUTE RICHTING DE BRAASSEM

Categorie: fietsen

12eblog van het jaar
De tijd gaat snel, dit is alweer mijn 12eblog met daarbij behorende route. Ik moet bekennen dat ik het geen straf vind om fietsroutes voor u samen te stellen en voor te rijden. Bovendien krijg ik veel positieve reacties op de routes; heel fijn! De fietsenstalling van het hotel staat dagelijks vol en dat betekent dat veel gasten het Groene Hart per fiets ontdekken. En daarmee is mijn doel bereikt. Het wordt inmiddels wel wat moeilijker om u langs plekken te brengen die ik nog niet eerder besproken heb. Gelukkig kunt u ook zelf naar hartenlust variëren, want zoals ik al eerder schreef zijn alle routes via de knooppunten eenvoudig in te korten of te verlengen.

Richting de Braassem 32,7 km
Deze route begint en eindigt op dezelfde wijze als de route van vorige maand “Langs water en polder”. U fietst langs de Heimanswetering richting Woubrugge. Ter hoogte van de Kruisweg steekt u het water over en fietst u verder over de Comriekade naar het punt waar de Heimanswetering, het Paddegat en de Wijde Aa samenkomen. Hier slaat u rechtsaf de Zwetweg in lang de Braassem richting Woudse Dijk/ Rijnsaterwoude. U passeert natuurreservaat Zuiderhem (ook wel de Hemmen), een prachtig gebied bestaande uit zes eilanden. Vanaf de Zwetweg heeft u er een mooi uitzicht over. Helaas zijn de eilanden niet toegankelijk, twee ervan zijn wel per bootje bereikbaar. Vogelliefhebbers neem de verrekijker vooral mee! Op de eilanden ‘spot’ u diverse vogelsoorten, zoals blauwe reigers, bonte spechten, havikken en ransuilen. De kleine karekiet zit er vaak verscholen in het riet.

Molens en pontje
Geniet verder van het prachtige uitzicht over het Braassemermeer, plaatselijk bekend als Braassem. Dit meer, ontstaan door veenafgraving, is 425 ha groot en favoriet bij de pleziervaart. Langs de route zijn ook weer volop molens te bewonderen. De eerste is houtzaagmolen de Dekkermolen gevolgd door de Geestmolen aan de noordkant van de Braassem. Onderweg zijn er genoeg leuke terrasjes waar u even neer kunt strijken voor een hapje of drankje. Voorbij knooppunt 21 stapt u op het pontje dat vaart tussen Oude Wetering en Leimuiden. Overvaren kan maandag t/m vrijdag 07.00 - 19.00 uur, zaterdag 10.00 - 18.00 uur, zon- en feestdagen 10.00 - 18.00 uur (van oktober t/m maart vaart het veer niet op zondag).

Veel fietsplezier!

JULI: KORTE ROUTE LANGS WATER & POLDERS

Categorie: fietsen

Veel zon tijdens de fietsvierdaagse
Wat een tropische temperaturen deze week. Zorgt u ervoor dat u veel drinkt als u op de fiets stapt voor een tochtje! Avifauna wordt deze week extra druk bezocht door fietsliefhebbers uit het hele land, want deLAURAis van start gegaan. Vier dagen lang fietsen de deelnemers 40, 60 of 100 km per dag de mooiste routes door het Groene Hart richting Leiden (dag 1), Amsterdam (dag 2), Utrecht (dag 3) en Rotterdam (dag 4). Traditiegetrouw wordt de LAURA op vrijdag afgesloten met gezellige muziek, een hapje en een drankje op het terras in het vogelpark.

Korte routes
Terwijl er tijdens de LAURA veel lange afstanden worden gefietst is er ook veel vraag naar kortere routes. Ik kreeg enthousiaste reacties op de route van juni “Zwerftochtje door het Groene Hart met de kids”, daarom ook deze maand een beknopte route van ongeveer 21 kilometer.

Langs de Heimanswetering richting de Wijde Aa 21,4 km
Fiets langs de Heimanswetering richting Woubrugge. De Heimanswetering is de verbinding tussen de Oude Rijn en o.a. het Braassemermeer. Wellicht passeert u een van de rondvaartboten van Rederij Avifauna, deze varen drie maal daags een rondvaart richting de Braassem. Ook is het vaak gezellig druk met pleziervaart. Het Groene Hart is een molenrijk gebied, de eerste molen die u op deze route tegenkomt is de Vrouwgeestmolen. Deze molen is gebouwd in 1797 en wordt al zes generaties lang, bemalen en bewoond door de familie Vrolijk. Ter hoogte van de Kruisweg steekt u het water over en fietst u verder over de Comriekade naar het punt waar de Heimanswetering, het Paddegat en de Wijde Aa samenkomen.

Vogels spotten
U houdt links aan en fietst verder langs de Wijde Aa. Langs de oever bevinden zich veel verschillende vogelsoorten zoals bruine kiekendief, rietzanger, rietgors, kleine karekiet en koekoek. Bij knooppunt 64 vervolgt u de weg in Zuidelijke richting en rijdt u de polder in richting de Lagenwaardse Molen (voorheen de Bosmolen). Via ’s Molenaarsbrug fietst u weer naar Avifauna.

Veel fietsplezier!

JUNI: ONTDEKKINGSTOCHT DOOR HET GROENE HART MET DE KIDS

Categorie: fietsen

Fietsvierdaagse
Deze week is Avifauna startpunt van deAvondLAURA; 4 avonden fietsplezier met fietsroutes van ongeveer 30 kilometer. Een mooi voorproefje op volgende maand, dan vindt op 30 juni deDagLAURAplaats. Honderden enthousiaste fietsers uit het hele land ontdekken dan 4 dagen lang het Groene Hart van Nederland met fietsroutes van circa 60 kilometer per dag. Ook ik fiets waarschijnlijk weer mee.

Met de kids op pad
Regelmatig doen gezinnen met kinderen Avifauna aan en ik krijg dan ook steeds meer vragen over kindvriendelijke fietsroutes. Want wat is er heerlijker dan buiten zijn met de kinderen? Lekker fietsen, picknicken en tussendoor even spelen of een bezienswaardigheid bezoeken. Daarom deze maand een korte ontdekkingstocht door het Groene Hart richting Boskoop.

“Zwerftochtje” door het Groene Hart 18 km
U verlaat Alphen aan den Rijn en fietst via de Compierekade richting knooppunt 34. Dit is het Groene Hart ten top! U fietst langs de basis van het groen, langs vele kwekerijen. Na knooppunt 35 fietst u via de Dijkgraafweg en het Rietveld naar de Burgemeester ten Heuvelhofweg. Voor het vervolg van de fietsroute slaat u linksaf, maar ik raad u aan om een korte tussenstop te maken en rechtsaf te slaan. Aan het einde (huisnr 83) ligt namelijkTheetuin 't Woutjemet leuk speeltuintje voor de kinderen. Een heerlijk plekje, u kunt er terecht van dinsdag t/m zondag van 11-17 uur.

Klein Giethoorn en Jeu de Boer
U vervolgt uw weg over de Burgemeester Heuvelhofweg richting knooppunt 36. Wijk hier ook nog even van de route af voor een bezoek aan “Klein Giethoorn”. Hiervoor fietst u het bruggetje over en slaat linksaf naar het Kerkvaartpad. Aan het einde bevindt zich Klein Giethoorn. Het is goed toeven hier op het terras aan het water. U geniet er van uitzicht op het prachtige rietveld. Het is ook mogelijk om een roeibootje te huren.

U fietst terug via het Oostvaarderspad. Ga hier linksaf de Galgweg op voor een tussenstop richting Jeu de Boer in Hazerswoude-Dorp (knooppunt 5, tevens Toeristisch Overstappunt). Deze recreatieboerderij ligt vlakbij twee natuurgebieden het Spookverlaat en het Rietveld. Er is een winkel met streekproducten en op het landelijke terras kunt u terecht voor een bakje koffie, drankje of schepijsje. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals boerengolf.

Veel fietsplezier!

MEI: NAAR NOORDWIJK EN DE BOLLENSTREEK

Categorie: fietsen

Het drukke seizoen is weer begonnen bij Avifauna en dat merken we. Onze fietsenstalling staat steeds voller en de dagjesmensen weten onze restaurants en het vogelpark weer te vinden. En daar doen we het natuurlijk voor. Maar ondertussen neem ik u nog steeds graag mee op verkenningstocht door de rest van het Groene Hart. Een streek die ik zelf ook nog steeds aan het ontdekken ben. Dit merkte ik van de week weer toen ik door de omgeving rond het dorpje Cabauw fietste. Deze prachtige fietsroute in de polderlandschappen nabij de Lek had zelfs ik nog niet eerder gereden. Helaas is het wat te ver om vanaf Avifauna te fietsen. aangezien ik fietsroutes voor u altijd onder de 60 km probeer te houden. U kunt deze dan zelf middels de knooppunten nog een deel inkorten.

Naar Noordwijk en de Bollenstreek
In mei neem ik u mee richting Noordwijk en de Bollenstreek. Na uw start vanaf Avifauna rijdt u via Leiderdorp richting de bollenvelden. Zin in een pannenkoek? U passeert de nieuwepannenkoekenboerderij de Hooiberg(nabij knooppunt 81) in Oud Ade voor een (lunch)pauze.

Langs de bollenvelden en Kaageiland
U fietst verder richting Noordwijk en liefhebbers van het strand kunnen eventueel nog iets doorrijden om uit te waaien of een terrasje te pakken. De bollenvelden liggen er momenteel nog prachtig bij, maar haast u want de bollentijd is bijna op zijn einde. Als u tijd en zin heeft maak dan (knooppunt 8) de oversteek naar Kaageiland en bekijk de historische huizen en winkeltjes en anderzijds waterrecreatie, horeca en de indrukwekkende scheepswerf van Van Lent.

Joop Zoetemelk en het witte goud in het Groene Hart
Op de terugweg fietst u langs Oud Adeselaan (40), waar het standbeeld van Joop Zoetemelk staat. Toepasselijker kan het niet tijdens een fietstocht! Tot slot komt u bijAspergehof Noordam(knooppunt 33) in Woubrugge. De winkel is vanaf eind maart weer geopend, dus liefhebbers van het ‘witte goud’ kunnen hier hun hart ophalen.

Veel fietsplezier!

Martin van der Valk

APRIL: START VAN HET BROEDSEIZOEN

Categorie: fietsen

Door weer en wind
Eind maart stapte ik met windkracht 8 op de fiets om weer een mooie tocht voor u te rijden. Ik waaide zowat van mijn fiets en kwam – logischerwijs- weinig medefietsers tegen. Desondanks was het een mooie tocht, ditmaal richting de westelijke kant van het Groene Hart. Daarnaast is deKeukenhofroute, waar ik vorig jaar een stukje over schreef in deze periode een echte aanrader!

Richting Vogelplas Starrevaart
De route voor de maand april leidt ons naar de mooie westkant van het Groene Hart over smalle weggetjes door het polderlandschap. De tocht gaat richting het recreatiegebied Vlietland en Vogelplas Starrevaart. Het is duidelijk dat het broedseizoen is begonnen, onderweg spotte ik al veel weidevogels waaronder de grutto, ooievaars, grauwe ganzen en wulpen.Rond knooppunt 94 ligt vogelkijkhut de “‘Vogelknip”. Vanuit deze hut geniet u van devele vogels op Vogelplas de Starrevaart, zoals steltlopers en diverse eenden. Op het schelpeneilandje naast de hut broeden kokmeeuwen.

Nog een extra internettip voor de vogelaars onder ons is hetvogeldagboekvan Adri de Groot, een vogelaar uit deze regio. Vrijwel dagelijks ontvang ik zijn email met nieuwe foto's van bijzondere vogels uit het Groene Hart. Leuk om u aan te melden!

Op adem komen
Het Blesse Paard in Stompwijk of het Sluisje in Leidschendam zijn gezellige plekjes om even op adem te komen en wat te drinken. Ook RecreatieboerderijJeu de Boer(nabij knooppunt 5) is leuk als tussenstop. Bijkomen na een heerlijke dag in de natuur kan op het landelijke terras, of in de theetuinserre. Het is tevens een Toeristisch Overstap Punt (TOP).

Wat is uw favoriete route?
Graag verneem ik van u wat uw favoriete Groene Hart route is! Wie weet neem ik deze binnenkort op in mijn blog!

Veel fietsplezier!

Martin van der Valk

MAART: START VAN HET FIETSSEIZOEN

Categorie: fietsen
Welkom terug op mijn fietsblog!
De winter is weer (bijna) voorbij en dat betekent dat het fietsseizoen begint! Ik heb zelf de hele winter zoveel mogelijk doorgefietst. Ik ben dus –hopelijk- in vorm voor de officiële aftrap van het fietsseizoen op zaterdag 21 maart: deJoop Zoetemelk Classicdoor het Groene Hart. Een Hollandse voorjaarsklassieker voor toerfietsers, op de eerste dag van de lente.

Ook dit seizoen zet ik weer diverse mooie fietsroutes voor u uit. Ik heb ze allemaal regelmatig zelf gereden, dus schroom niet als u vragen heeft! En uiteraard is elke route in te korten (of te verlengen) door middel van de knooppunten.

Voorjaarsroute richting Uithoorn
We starten in maart met een kortere route van ongeveer 48 kilometer. Heel geschikt voor de fietser die net weer start. U vertrekt vanaf Avifauna en fietst in de richting van Uithoorn. De route gaat langs echte Zuid- Hollandse dorpjes zoals De Hoef, Bilderdam, Zevenhoven en de Kwakel. Het zijn echte veenpolders en droogmakerijen met beste klei. Ook is er voldoende water, u fietst langs de Langeraarsche plassen, het Braassemmermeer, de Drecht, Amstel en Kromme Mijdrecht. Wellicht spot u de eerste weidevogels al zoals de grutto, kievit of de wulp.

Via het schaatmuseum naar het jaagpad
Langs de Kromme Mijdrecht in De Hoef is het leukeschaatsmuseumvan Toon van Kempen een bezoekje waard. Tussen de Kwakel en Bilderdam gaat de route over het originele jaagpad, heel mooi maar minder geschikt voor de snelle fietser. Hier is Zuid-Holland op zijn mooist, maar het fietspad op zijn smalst. Al met al een mooie route om het seizoen te beginnen! Voor hotelgasten hebben we ook (elektrische) fietsen klaar staan, dus een ieder kan aan zijn trekken komen.

Veel fietsplezier!

Martin van der Valk

OKTOBER: LAATSTE FIETSTOCHT VAN HET JAAR (RICHTING GOUDA)

Categorie: fietsen

Laatste blog van het jaar
Wat heb ik de afgelopen maanden leuke reacties mogen ontvangen op mijn fietsroutes en deze blog. Het doet me goed om te horen dat de routes door het Groene Hart zo gewaardeerd worden door onze gasten. Want dat is tenslotte waar ik het zelf allemaal voor doe: het mooie Groene Hart waarin ik woon en werk onder de aandacht brengen.

Het fietsseizoen loopt momenteel ten einde en mijn route van oktober zal dan ook de laatste van dit jaar zijn. In maart kom ik weer bij u terug met nieuwe fietsroutes door het Groene Hart. Zelf blijf ik wel fietsen deze winter. Iets minder frequent, dat wel, maar zodra er zich een gelegenheid voordoet spring ik op mijn tweewieler voor een fijn rondje.

Naar de Sint Janskerk in Gouda
De fietstocht van oktober heeft als bestemming Gouda, een prachtige historische stad in het Groene Hart. U fietst via Boskoop met haar vele boomkwekerijen naar het centrum van Gouda. Parkeert u uw fiets vlak bij de VVV (knooppunt 42) en ontdek al wandelend de binnenstad. Alles in het centrum ligt op loopafstand van elkaar. Verken de kleine straatjes en wandel over een van de mooiste marktpleinen in Europa. Een bezoek aan de Sint Janskerk mag zeker niet ontbreken. Met zijn 123 meter is dit de langste kerk van Nederland. De Sint Jan is beroemd om haar Goudse Glazen, een grote collectie gebrandschilderde ramen. Ieder jaar in december vindt in Gouda de Goudse kaarsjesavond plaats, een prachtig schouwspel waarbij het hele marktplein prachtig verlicht wordt. Dit jaar op vrijdag 12 december!

Op de terugweg rijdt u langs de Reeuwijkse plassen met haar vele weide- en watervogels. Wellicht vangt u al een glimp op van de smient, krakeend, slobeend, kleine zwaan of kolgans, want dit gebied is een rustplek speciaal voor deze vogels die in Nederland overwinteren.

Uiteraard is ook deze knooppuntenroute op diverse manieren aan te passen.

Veel fietsplezier!

Martin van der Valk

SEPTEMBER: RICHTING NATURALIS IN LEIDEN

Categorie: fietsen

Het is erg leuk om te zien dat steeds meer mensen het Groene Hart op de fiets ontdekken. Onze fietsenstalling (speciaal voor hotelgasten) staat steeds voller en regelmatig worden er fietsroutes opgevraagd bij onze receptie. Heeft u een van de Avifauna routes gereden? Ik hoor graag wat u ervan vond!

Emmeloord en de Alphen-route
Terugkijkend op augustus blijven natuurlijk vooral de fikse regenbuien in gedachten. Menig fietstocht werd getrakteerd op een enorme plensbui. Maar als het niet te koud is vind ik dit eigenlijk af en toe wel lekker. Afgelopen maand heb ik twee grote fietstochten gemaakt. Zo maakte ik een tocht naar Van der Valk Hotel Emmeloord voor een bezoekje aan mijn zoon Ben. Daarnaast fietste ik met 17 clubgenoten van Wielervereniging Avanti onze jaarlijkse clubklassieker: Alphen aan den Rijn - Alphen aan de Maas - Alphen N.B. en weer terug naar Alphen aan den Rijn. Het werd een ouderwets leuke dag, met 285 kilometer op de teller en slechts één regenbui.

Hofjes, grachten en musea
Inmiddels is het september en langzamerhand komt er een einde aan het fietsseizoen. De ritjes zullen korter worden en daarom heb ik deze maand gekozen voor een bestemming wat dichterbij: Naturalis in Leiden. U ontdekt de stedelijke kant van het Groene Hart tijdens een kortere (40 km) fietsroute. De route gaat via Koudekerk aan den Rijn, door Hazerswoude-Dorp richting Leiden. Leiden staat onder andere bekend om haar grachten en hofjes, haar universiteit en haar musea (waaronder Naturalis) en is absoluut de moeite waard.

Museum Naturalis
Breng ook een bezoek aanNaturalis, een museum voor groot en klein. In dit museum staan meer dan 10.000 échte dieren, planten, stenen en fossielen uit de hele wereld bij elkaar. Vogelpark Avifauna werkt nauw samen met Naturalis, bijvoorbeeld op gebied van schoolreisjes.

Veel fietsplezier!

Martin van der Valk

AUGUSTUS: NAAR HET NOORD AA EN BOERDERIJ 'T GEERTJE

Categorie: fietsen

Door weer en wind in de Vogezen
Regen, koude en mist. Dat is een korte omschrijving van het weer in Oost-Frankrijk, toen ik daar afgelopen maand met een aantal fietsvrienden verbleef. Een week lang fietsen wij elke dag 100 kilometer door de Vogezen. Voor de liefhebber: gemiddeld fietsen wij 2.000 hoogtemeters per dag. Tevens stonden wij driemaal aan de zijlijn om de wielrenners in de Tour de France aan te moedigen. Een leuke ervaring. Bijgaande foto is gemaakt op de Grand Ballon, de hoogste berg (1424 m) in de Vogezen in het natuurpark Ballon des Vosges .

Richting de Franse Alpen
Aansluitend stond een bezoek aan mijn neef Valentijn van der Valk op het programma. Valentijn runt onder andere Hotel Saint Roch in de Franse Alpen (Puy Saint Vincent). Een perfecte uitvalsbasis voor sportfietsers. Valentijn is ook een fanatiek wielrenner, die zijn gasten graag persoonlijk door de Alpen begeleidt tijdens de mooiste fietstochten. Helaas leende het weer zich dit keer niet voor een tocht.

Fietsen door het Groene Hart in de zomervakantie
Voor augustus heb ik een kortere fietsroute geselecteerd, die ook heel leuk is met kinderen. U fietst vanaf Avifauna richting Hazerswoude-Dorp. Hier passeert u Jeu de Boer (knooppunt 5, tevens Toeristisch Overstappunt). Er worden diverse activiteiten georganiseerd op deze recreatieboerderij, zoals boerengolf en er is een winkel met streekproducten. Op het landelijke terras kunt u terecht voor een drankje of ijsje. Vervolgens fietst u richting recreatieplas het Noord Aa in Zoetermeer.

Woudaapjes in het Noord Aa gebied
Bij het Noord Aa kunt u, op warme dagen, verkoeling zoeken in de plas en even relaxen op het mooie zandstrand. Het Noord Aa is een gevarieerd natuurgebied waar voor iedereen wat te vinden is. Leuk vogeldetail: in het gebied is deze zomer een familie Woudaapjes, een reigersoort, neergestreken. De zeer zeldzame vogeltjes (aapjes omdat ze door het riet klauteren) nestelen in het riet van de plas, drie jongen worden op het moment groot gebracht. In Nederland broeden maar tien à twintig paartjes van deze zeer zeldzame vogels

Geitjes de fles geven bij ‘t Geertje
Verder de polder in (na knooppunt 27) ligt Boerderij ’t Geertje. ’t Geertje is een biologische veehouderij, waar veel verschillende dieren worden gehouden, waaronder melkgeiten, melkkoeien en paarden. In de winkel is melk en kaas te koop van eigen geiten en koeien. Voor kinderen zijn er dagelijks activiteiten, variërend van dieren knuffelen, ponyrijden tot geitjes de fles geven. Een onvergetelijke ervaring. Via Zoeterwoude fietst u weer terug naar Alphen aan den Rijn.

Veel fietsplezier!

Martin van der Valk

JULI: NAAR DE REEUWIJKSE PLASSEN

Categorie: fietsen

De teller loopt op
Fietsliefhebbers konden hun hart op halen de afgelopen maanden met het heerlijke fietsweer. Inmiddels heb ik zelf ook alweer 4.000 km op de teller staan dit jaar, mede door tochten naar Baarn, IJmuiden, Monnickendam en Kinderdijk. Een route die ik ook regelmatig fiets gaat richting de Reeuwijkse plassen. Een van de mooiste routes, zeker in de maand juli.

Via Boskoop naar Reeuwijk
De fietsroute gaat via Boskoop, langs vele boomkwekerijen. De weg naar de hefbrug is erg druk, wees dus voorzichtig! Hierna fietst u richting Reeuwijk en rijdt u via rustieke, smalle landweggetjes langs de prachtige huizen aan het water. De hortensia's staan nu in volle bloei, een heel mooi gezicht. Ook op deze route zijn vele tussenstops mogelijk. Ik pauzeerde bijvoorbeeld bij Café-Restauarant het Vaantje (knooppunt 47) en rustte even uit op het fijne terras.

Sluis met geschiedenis
Bij knooppunt 14 passeert u de Goejanverwellesluis, die de Hollandsche IJssel en de Dubbele Wiericke met elkaar verbindt. Het buurtschap Goejanverwelle - grenzend aan Hekendorp- is een klein dorpje met een bekende geschiedenis. In 1787 werd hier Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, aangehouden.

Heksenwaag in Oudewater
In Oudewater mag een bezoek aan de Waag niet ontbreken. In de 16eeeuw werden hier mensen gewogen om te bepalen of zij al dan niet een heks waren. Diegene die schuldig werden bevonden belandden op de brandstapel. Durft u het aan op de weegstaal te staan? Niet-heksen ontvangen een certificaat.

Inkorten van de route
Net als alle knooppuntenroutes is ook deze route eenvoudige in te korten. Als u Oudewater te ver vindt, adviseer ik u om via Boskoop
"af te snijden" en de Reeuwijkse plassen rond te fietsen.
U ontdekt hier diverse weide- en watervogels! In de winter is het gebied een rustplek speciaal voor vogels die in Nederland overwinteren, zoals de smient, krakeend, slobeend, kleine zwaan en kolgans.

Ziet u in de verte de KPN toren verrijzen? Dan weet u dat u bijna bij Avifauna terug bent!

Veel fietsplezier

Martin van der Valk

JUNI: AVIFAUNA- NAAR DE ROTTEMEREN

Categorie: fietsen

Avond fietsvierdaagse en de Achterhoek
We zitten inmiddels midden in het fietsseizoen. Dat is ook te merken bij Avifauna; het is hier een komen en gaan van fietsers die Avifauna gebruiken als startpunt, tussenstop of eindpunt van hun fietsroute. Zo zijn wij op 2, 3, 4, en 5 juni weer vertrek- en eindpunt van de altijd gezellig Avond fietsvierdaagse (LAURA). Tijdens deze 45eeditie van de LAURA is de afstand per avond ongeveer 30 kilometer. De eerste week van juli vindt de dag LAURA plaats, een vierdaagse met langere tochten van 40 -100 km.

Zelf heb ik deze maand ook Avifauna als start - eindpunt gebruikt voor een driedaagse fietstocht van 500 km naar de Achterhoek. Een mooie tocht door de diverse landschappen van Nederland. En uiteraard ben ik weer op de fiets gesprongen om een nieuwe tocht voor u uit te stippelen door het Groene Hart. Deze keer op de tandem samen met Miriam.

Route juni: Avifauna - naar de Rottemeren (49 km)
De fietsroute van deze maand gaat naar het Zuiden van het Groene Hart. Via Hazerswoude-Dorp fietst u via Moerkapelle naar Zevenhuizen. Niet door het veenweidegebied, zoals vaak in het Groene Hart, maar langs akkers en boerenbedrijven. Dit is een fietsroute met (vaak) veel wind. Het is dan ook aan te bevelen om deze te rijden met zuidwesterwind, zodat u op de terugweg makkelijker naar Avifauna 'waait'.

Boerengolf
Een eerste leuke tussenstop is bijJeu de Boerin Hazerswoude-Dorp (knooppunt 5, tevens Toeristisch Overstappunt). Deze recreatieboerderij ligt vlakbij twee natuurgebieden het Spookverlaat en het Rietveld. Er is een winkel met streekproducten en op het landelijke terras kunt u terecht voor een bakje koffie, drankje of schepijsje. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals boerengolf.

Kersengaard
De route gaat verder richting Moerkapelle. Op de Middelweg (tussen knooppunt 7 en 6) bevindt zichKersenkwekerij Jomajole. Ik heb mij hier tegoed gedaan aan heerlijke kersen en kreeg een leuke rondleiding van de eigenaar. Het is een overdekte boomgaard, zodat fruit al heel vroeg aan de bomen hangt en van uitzonderlijke kwaliteit is. Kersen zijn al verkrijgbaar vanaf begin mei en vanaf half juni verkopen ze ook abrikozen, pruimen en ander heerlijk fruit. Het is een leuke plek om even uit te rusten en iets te drinken.

Rottemeren
U vervolgt uw weg richting Zevenhuizen en fietst een klein stukje langs de Rottemeren. In het Koornmolengat (bij Cafe de Roerdomp) spot u misschien wel de roerdomp en het woudaapje (een bijna uitgestorven reigersoort). In het riet zijn vogelsoorten als de kleine karekiet, de rietzanger en de bosrietzanger te vinden. Eventueel kunt u vanaf Cafe de Roerdomp uw route verlengen richting knooppunt 93 (Zevenhuizerzoom). Een prachtige groene strook langs de oever van de Rotte met vaak mooi uitzicht over de rivier. Met de veerpont kunt u vanaf de Zevenhuizerzoom naar Bleiswijk varen.

Veel fietsplezier!

Martin van der Valk

MEI: DE MEIJE ROUTE

Categorie: fietsen
Fietsen in de tropen
Vanwege mijn vakantie ben ik de afgelopen maand niet veel in de gelegenheid geweest om fietstochten te maken in het Groene Hart. Daarentegen heb ik een deel van Suriname op de fiets verkend. Een bekende fietsroute in Suriname is de plantageroute in het district Commewijne. Vanuit Paramaribo steek je met een pontje de Surinamerivier over naar Fort Nieuw Amsterdam, om vervolgens langs de voormalige plantages te fietsen, zoals Mariënburg, Frederiksdorp en Peperpot. Vooral bij deze laatste plantage, maar eigenlijk in heel Suriname, kon ik als vogelliefhebber mijn hart ophalen. Een groot deel van de fietstour voert over zandwegen. Dit laatste in combinatie met de tropische warmte en het links rijden (in Suriname rijdt het verkeer sinds de Engelse kolonisatie aan de linkerkant) maken de tocht niet altijd even makkelijk, maar hij is absoluut de moeite waard.
De Meije in mei (63 km)
Gelukkig hoef je momenteel niet naar Suriname voor lekker weer. De afgelopen weken heeft u al kunnen genieten van heerlijk lenteweer, hopelijk zet deze trend zich voort. Voor de maand mei heb ik de Meije-route voor u geselecteerd. Een route van 63 km langs de Nieuwkoopse Plassen. De route kan op verschillende manieren ingekort worden. De Meije is een (lint)dorp tussen Zwammerdam/Bodegraven, Zegveld, Woerdense Verlaat en Nieuwkoop. Het dorp is verdeeld over drie gemeenten, Bodegraven, Woerden en Nieuwkoop, en twee provincies, Zuid-Holland en Utrecht. U vindt er diverse gezellige tuinen, terrasjes en winkeltjes met streekproducten uit het Groene Hart. Zoals "de Boomgaard" met een heerlijk terras of "de Blauwe Meije", waar ik hartelijk werd ontvangen met koffie en appeltaart.
Vogels en otters
Het is weer broedtijd, dus grote kans dat u jonge fuuten, eenden of ganzen tegenkomt langs de plassen. In de toppen van de wilgen- en elzenbosschages broeden blauwe reigers en purperreigers. Het betreft hier de grootste kolonie purperreigers van Nederland. Het gebied is tevens een van de belangrijkste broedgebieden van zwarte sterns en zwartkopmeeuwen. En wellicht spot u wel een otter! Na bijna 40 jaar is de otter namelijk weer gesignaleerd rond de Nieuwkoopse Plassen. Aan het fietspad (de Hollandse Kade) in het Woerdense Verlaat (nr 80) vindt u een uitkijktoren. Deze 4 meter hoge toren aan de rand van natuurgebied De Haeck geeft een mooi uitzicht over de "Wijde van de Vliet" en "Bleigaten" en kijkt onder andere uit op de purperreigerkolonie.

Een bezoekje aan hetBezoekerscentrum Nieuwkoopseplassenis ook leuk als tussenstop. Maak hier een vaartochtje of bekijk een van de exposities.
Veel fietsplezier! En heeft u vragen, dan verneem ik deze graag!

Martin van der Valk

APRIL: DE KEUKENHOFROUTE

Categorie: fietsen

Passie voor fietsen
Fietsen is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Al meer dan 35 jaar is het voor mij de ideale uitlaatklep na - of voor- een hectische werkdag bij Avifauna. Vaak fiets ik met de fietsploeg van Wielervereniging Avanti, een andere keer alleen of met vrienden. Uiteraard gaat mijn fiets ook altijd mee op vakantie. Binnen Europa fietste ik op de tandem met mijn vrouw Miriam naar Rome en Wenen, maar ook nam ik deel aan langere tochten zoals Cairo - Kaapstad (12.000 km) of de Zijderoute van Marco Polo (8.500 km). En uiteraard diverse rondjes door Nederland. De afgelopen jaren heb ik dus vele mooie plaatsen in de wereld al fietsend mogen verkennen. En toch heb ik als ik thuis ben altijd weer het besef dat mijn thuisbasis, het Groene Hart van Holland, met zijn vergezichten en prachtige wolkenluchten ook van een unieke schoonheid is. En dat breng ik graag bij u onder de aandacht.

Het Groene Hart van Holland
Het Groene Hart van Holland is één van de twintig Nationale Landschappen. Het is een veelzijdig landschap met uitgestrekte weiden, veengebieden, grote plassen, meren en rivieren, maar ook historische dorpen en steden, forten en boerderijen. U hoeft niet perse naar de Veluwe, Drenthe of de Achterhoek om Nederland in zijn puurste vorm te beleven! Fietsen in het Groene Hart verveelt mij nooit. Ik laat u dan ook graag kennismaken met dit prachtige natuurgebied door elke maand mijn mooiste routes met u delen.

Maand april: keukenhofroute
Een van mijn favoriete routes is de Keukenhofroute. Een route die ik al meerdere malen gereden heb. U start bij Avifauna en fietst door het typische polderlandschap van het Groene Hart richting de kleurrijke Bollenstreek. Een bezoek aan de Keukenhof is hierbij eigenlijk een must. Via Nieuw-Vennep fietst u langs een waterrijk gebied met de Westeinderplassen en Braassem weer terug naar Avifauna. Langs de route zijn ook diverse leuke bezienswaardigheden te zien, zoals het beeldje van Joop Zoetemelk in Rijpwetering voor de echte fietsliefhebber. Maar ook met een beetje geluk één van de superjachten bij de scheepswerf Van Lent op het Kaageiland. En natuurlijk de Aspergehof Noordam vlak voor Woubrugge en de landwinkel erna. Aan leuke terrasjes is ook geen gebrek aan de Buitenkaag, Lisse of bij de brug van Leimuiden. Deze route bedraag 63 km, maar op basis van de knooppunten zijn er ook kortere varianten mogelijk.

Veel fietsplezier!

Martin van der Valk