Ontdek het
Groene Hart

Ontdek het Groene Hart - Van der Valk Avifauna

Hollands landschap

Fietsverhuur

Rondje Braassem (33 km)


Fietsroute "de Braassemroute" 

U fietst langs de Heimanswetering richting Woubrugge. Ter hoogte van de Kruisweg steekt u het water over en fietst u verder over de Comriekade naar het punt waar de Heimanswetering, het Paddegat en de Wijde Aa samenkomen. Hier slaat u rechtsaf de Zwetweg in lang de Braassem richting Woudse Dijk/ Rijnsaterwoude. U passeert natuurreservaat Zuiderhem (ook wel de Hemmen), een prachtig gebied bestaande uit zes eilanden. Vanaf de Zwetweg heeft u er een mooi uitzicht over. Helaas zijn de eilanden niet toegankelijk, twee ervan zijn wel per bootje bereikbaar. Vogelliefhebbers neem de verrekijker vooral mee! Op de eilanden ‘spot’ u diverse vogelsoorten, zoals blauwe reigers, bonte spechten, havikken en ransuilen. De kleine karekiet zit er vaak verscholen in het riet.

Molens en pontje
Geniet verder van het prachtige uitzicht over het Braassemermeer, plaatselijk bekend als Braassem. Dit meer, ontstaan door veenafgraving, is 425 ha groot en favoriet bij de pleziervaart. Langs de route zijn ook weer volop molens te bewonderen. De eerste is houtzaagmolen de Dekkermolen gevolgd door de Geestmolen aan de noordkant van de Braassem. Onderweg zijn er genoeg leuke terrasjes waar u even neer kunt strijken voor een hapje of drankje. Voorbij knooppunt 21 stapt u op het pontje dat vaart tussen Oude Wetering en Leimuiden. Overvaren kan maandag t/m vrijdag 07.00 - 19.00 uur, zaterdag 10.00 - 18.00 uur, zon- en feestdagen 10.00 - 18.00 uur (van oktober t/m maart vaart het veer niet op zondag).

Veel fietsplezier!

Bekijk de volledige knooppuntenroute 

Rondje Meije (63 km)


Fietsroute rondje De Meije 

De Meije-route is een route van 63 km langs de Nieuwkoopse Plassen. De route kan op verschillende manieren ingekort worden.

De Meije
De Meije is een (lint)dorp tussen Zwammerdam/Bodegraven, Zegveld, Woerdense Verlaat en Nieuwkoop. Het dorp is verdeeld over drie gemeenten, Bodegraven, Woerden en Nieuwkoop, en twee provincies, Zuid-Holland en Utrecht. U vindt er diverse gezellige tuinen, terrasjes en winkeltjes met streekproducten uit het Groene Hart. Zoals "de Boomgaard" met een heerlijk terras of "de Blauwe Meije". Aan het fietspad (de Hollandse Kade) in het Woerdense Verlaat vindt u een uitkijktoren. Deze 4 meter hoge toren aan de rand van natuurgebied De Haeck geeft een mooi uitzicht over de "Wijde van de Vliet" en "Bleigaten" en kijkt onder andere uit op de purperreigerkolonie. Een bezoekje aan het Bezoekerscentrum Nieuwkoopseplassen is ook leuk als tussenstop. Maak hier een vaartochtje of bekijk een van de exposities.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

 

Route Avifauna - Zoetermeerse Plas (38,6 km)


Fietsroute Avifauna- Zoetermeerse Plas (Tip van de maand augustus door gastblogger Carmen van Dorst) 

Naar de geitenboerderij

Naar de Zoetermeerse plassen en de geitenboerderij
Deze fietsroute gaat richting de biologische boerderij ‘het Geertje’  in Zoetermeer. Deze boerderij ligt op ongeveer 20 km afstand van Avifauna. Een heerlijke plek om naar toe te fietsen. Er is een boerenlandwinkel met zuivelproducten en (geiten-)kaasjes, u kunt er zelf de geitjes een flesje geven of een roeibootje huren. Het is gelegen bij het Noord Aa, een prachtige plas in Zoetermeer. Hier kunt u als het lekker weer is fijn picknicken of een plons nemen om af te koelen. Op de tocht richting Zoetermeer passeert u twee molens, vele weilanden en koeien. Dit geeft het gebied direct dat oer-Hollandse karakter. Ook heel leuk is dat de boeren en kwekers op de route hun waren langs de kant van de weg aanbieden. Ze verkopen er verse eieren, zelfgemaakte jam, fruit en bloemen. De kraampjes zijn niet bemand, men vertrouwt erop dat het gepaste bedrag achtergelaten wordt in het daarvoor bedoelde geldkistje. Bepakt met allerlei lekkers en wellicht een bosje rozen fietst u via de pittoreske Weipoort (Zoeterwoude) door de polders weer richting Avifauna. Veel fietsplezier alvast!

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Route Avifauna - Gouda (43,3 km)


Fietsroute Avifauna- Gouda (Tip van de maand augustus door gastblogger Chris Jones) 

Naar historisch Gouda

Gouda is een prachtige historische stad in het Groene Hart. U fietst via Boskoop met haar vele boomkwekerijen naar het centrum van Gouda. Parkeert u uw fiets vlak bij de VVV (knooppunt 42) en ontdek al wandelend de binnenstad. Alles in het centrum ligt op loopafstand van elkaar. Verken de kleine straatjes en wandel over een van de mooiste marktpleinen in Europa. Een bezoek aan de Sint Janskerk mag zeker niet ontbreken. Met zijn 123 meter is dit de langste kerk van Nederland. De Sint Jan is beroemd om haar Goudse Glazen, een grote collectie gebrandschilderde ramen. Op de terugweg rijdt u langs de Reeuwijkse plassen met haar vele weide- en watervogels. 

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Waterrijk rondje Alphen aan den Rijn 25,4 km (juli 2016 door Ria Cornelissens)


Waterrijk rondje Alphen aan den Rijn

Een fietsroute van gastblogger Ria Cornelissens. Het bewijs dat je voor een mooie fietsroute niet ver weg hoeft! Deze route is ook ideaal voor gezinnen met kinderen. Het is een heerlijk fietstochtje rondom waterrijk Alphen aan den Rijn. Ga heerlijk picknicken bij de Zeegerplas en geniet van het prachtige polderlandschap rondom Alphen.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Groene Hart route richting Boskoop 41,74 km (juni 2016 door Hans de Bruin)


Groene Hart route richting Boskoop langs boomkwekerijen en sierteelt

Een van de favoriete fietsroutes van gastblogger Hans de Bruin voor de maand juni gaat richting Boskoop en Reeuwijk. Boskoop staat bekend als grootste boomkwekerijgebied ter wereld. Het is een bijzonder en groen landschap vol met kwekerijen, slootjes en ophaalbruggen afgewisseld met veenweidepolders. Er zijn een aantal leuke tussenstops te maken, zoals bijvoorbeeld het Rosarium in Boskoop (Parklaan 181 tussen knoopunt 28 en 5)). Hier vind je ongeveer 160 rozensoorten en daarnaast ook vaste planten, heesters en bomen. Je kunt er rustig zitten op een van de bankjes en genieten van de prachtige bloemen. Het rosarium is dagelijks geopend en de toegang is gratis. Ook het Boomkwekerijmuseum (voorbij knooppunt 97) is de moeite waard. Het is ingericht in een kwekerswoning uit 1870 en vertelt het verhaal over de geschiedenis van de boomteelt in Boskoop.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Groene Hart route richting de Meije 48,18 km (mei 2016 door Dennis Appels)


Groene Hart richting de Meije 

Een van de favoriete fietsroutes van gastblogger Dennis Appels voor de maand mei. Het leuke van deze route is dat deze met de rivier mee slingert door een typisch Hollandse landschap. Bij elke bocht is het uitzicht weer anders. Ook liggen er twee leuke café’s op de route om even uit te rusten en wat te eten of drinken. Langs de Hollandse Kade, bij de  Nieuwkoopse Plassen staan verschillende vogel uitkijkpunten; hutten, bankjes en borden met beschrijvingen. De ultieme vogel die je hier kunt spotten is de roerdomp, maar je vind er ook futen, kuifeenden, krakeendjes en andere watervogels. Ook is dit het gebied van de otter.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

LAURA Rondje Alphen aan den Rijn 31,2 km (april 2016 door Gert Vermeulen)


Fietsroute Rondje LAURA Alphen aan den Rijn 

Een fietsroute geselecteerd door gastblogger Gert Vermeulen voor de maand april. Dit is een voormalige avond LAURA route van ongeveer 30 kilometer. Tijdens de route ervaart u een stukje puur natuur in het Groene Hart. U fietst door een bomengebied en langs weilanden. Leuk detail: bij knooppunt nummer 5 (Spookverlaat) zit op het moment van schrijven (1/4/16) een ooievaarspaar op het nest.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Rondje langs de fusiegemeenten Alphen aan den Rijn 51,9 km (oktober 2015)


Fietsroute Avifauna langs de fusiegemeenten Alphen aan den Rijn (tip van de maand van Martin van der Valk) 

Rondje nieuw Alphen aan den Rijn
Fiets langs alle fusiegemeenten van Alphen aan den Rijn: Alphen aan den Rijn, Koudekerk aan den Rijn, Hazerswoude-Rijndijk, Hazerswoude-Dorp, Benthuizen, Boskoop, Zwammerdam en Aarlanderveen. Een mooi rondje, dat u eventueel zelf kunt inkorten met behulp van de knooppunten.

Langs molens, monumenten en polders 
U vertrekt vanuit Avifauna richting Koudekerk aan den Rijn, een dorp dat ontstaan is in de 12e eeuw, met de monumentale kerk als een van de oudste bouwwerken. Vervolgens fietst u richting Hazerswoude-Rijndijk, mijn thuishaven. U fietst er langs polders en water. Hazerswoude-Dorp is nog zo’n leuk dorpje met historische kern. Monumentale panden zijn onder andere het oude raadhuis (architect Jan Dekker), de oude hervormde kerk en een aantal molens, waaronder Korenmolen Nieuw Leven. Heeft u nog niet genoeg van molens?  Bezoek dan ook Molen de Haas in Benthuizen. Het winkeltje met lekkere brood-, koek- en taartmixen is geopend op vrijdag en zaterdag. Via knooppunt 3 en 5 komt u terecht in het dorp bekend om zijn boomkwekerijen: Boskoop. Het Plantarium, de internationale vakbeurs voor boomkwekerijen, vindt hier elk jaar in augustus plaats en trekt mensen van over de hele wereld. Via Zwammerdam (over dit dorp schreef ik vorige maand nog een stukje) fietst u naar Aarlanderveen. Het weidelandschap rondom Aarlanderveen is, zoals veel plekken in het Groene Hart, heel vogelrijk. U spot er grutto’s, tureluurs en kieviten. En om nog even bij de molens te blijven: in Aarlanderveen ligt de enige nog in bedrijf zijnde molenviergang ter wereld.

Veel fietsplezier!

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Richting Bodegraven, Woerden en de Meije (49 km)


Fietsroute Avifauna richting Bodegraven, Woerden en de Meije (tip van de maand september '15 van Martin van der Valk) 

Historisch Zwammerdam en Bodegraven
De tocht start in de richting van Zwammerdam. Zwammerdam ligt midden in het gebied waar de Limes (noordgrens van het Romeinse rijk) en de Oude Hollandse waterlinie samenkomen. Het historische centrum is leuk om een beetje rond te struinen. De volgende ‘halte’ is Bodegraven, waar ook een stukje historie op u ligt de wachten: Fort Wierickerschans. Dit verdedigingswerk (1673) ligt aan de zuidoever van de Oude Rijn en maakte ook deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. Het terrein is vrij toegankelijk van maandag t/m vrijdag tussen 9.00 uur en 16.00 uur. 

De hoofdstad van het Groene Hart 
Uw fietstocht gaat verder richting Woerden, de zogeheten  ‘hoofdstad’ van het Groene Hart van Holland. Het is een prima uitgangspunt voor fiets-, wandel- of vaartochten. Woerden heeft een haven midden in het gezellige stadscentrum en er zijn genoeg leuke plekjes om te lunchen of te dineren.   

De Meije
Terug fietst u langs de prachtige Meije, een (lint)dorp tussen Zwammerdam/Bodegraven, Zegveld, Woerdense Verlaat en Nieuwkoop. Dit blijft toch echt een van mijn favoriete gebieden! U vindt er diverse gezellige tuinen, terrasjes en winkeltjes met streekproducten uit het Groene Hart. Stopt u voor een lekkere koel drankje bij Café De Halve Maan. Wat een toepasselijke spreuk hebben zij op de muur staan:  “Een dorstig man, vermoeid van ’t gaan, laaft zijn dorst bij de Halve Maan”. 

Veel fietsplezier!

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Route richting de Braassem (32,7 km)


Fietsroute Avifauna richting De Braassem Tip van de maand augustus '15 van Martin van der Valk) 

Deze route begint en eindigt op dezelfde wijze als de route van vorige maand “Langs water en polder”. U fietst langs de Heimanswetering richting Woubrugge. Ter hoogte van de Kruisweg steekt u het water over en fietst u verder over de Comriekade naar het punt waar de Heimanswetering, het Paddegat en de Wijde Aa samenkomen. Hier slaat u rechtsaf de Zwetweg in lang de Braassem richting Woudse Dijk/ Rijnsaterwoude. U passeert natuurreservaat Zuiderhem (ook wel de Hemmen), een prachtig gebied bestaande uit zes eilanden. Vanaf de Zwetweg heeft u er een mooi uitzicht over. Helaas zijn de eilanden niet toegankelijk, twee ervan zijn wel per bootje bereikbaar. Vogelliefhebbers neem de verrekijker vooral mee! Op de eilanden ‘spot’ u diverse vogelsoorten, zoals blauwe reigers, bonte spechten, havikken en ransuilen. De kleine karekiet zit er vaak verscholen in het riet.

Molens en pontje
Geniet verder van het prachtige uitzicht over het Braassemermeer, plaatselijk bekend als Braassem. Dit meer, ontstaan door veenafgraving, is 425 ha groot en favoriet bij de pleziervaart. Langs de route zijn ook weer volop molens te bewonderen. De eerste is houtzaagmolen de Dekkermolen gevolgd door de Geestmolen aan de noordkant van de Braassem. Onderweg zijn er genoeg leuke terrasjes waar u even neer kunt strijken voor een hapje of drankje. Voorbij knooppunt 21 stapt u op het pontje dat vaart tussen Oude Wetering en Leimuiden. Overvaren kan maandag t/m vrijdag 07.00 - 19.00 uur, zaterdag 10.00 - 18.00 uur, zon- en feestdagen 10.00 - 18.00 uur (van oktober t/m maart vaart het veer niet op zondag).

Veel fietsplezier!

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Korte route langs water & polder (21,4 km)


Fietsroute Avifauna richting Wijde Aa "Langs water en polder" Tip van de maand juli '15 van Martin van der Valk) 

Langs de Heimanswetering richting de Wijde Aa 21,4 km
Fiets langs de Heimanswetering richting Woubrugge. De Heimanswetering is de verbinding tussen de Oude Rijn en o.a. het Braassemermeer. Wellicht passeert u een van de rondvaartboten van Rederij Avifauna, deze varen drie maal daags een rondvaart richting de Braassem. Ook is het vaak gezellig druk met pleziervaart. Het Groene Hart is een molenrijk gebied, de eerste molen die u op deze route tegenkomt is de Vrouwgeestmolen. Deze molen is gebouwd in 1797 en wordt al zes generaties lang, bemalen en bewoond door de familie Vrolijk. Ter hoogte van de Kruisweg steekt u het water over en fietst u verder over de Comriekade naar het punt waar de Heimanswetering, het Paddegat en de Wijde Aa samenkomen. 


Vogels spotten
U houdt links aan en fietst verder langs de Wijde Aa. Langs de oever bevinden zich veel verschillende vogelsoorten zoals bruine kiekendief, rietzanger, rietgors, kleine karekiet en koekoek. Bij knooppunt 64 vervolgt u de weg in Zuidelijke richting en rijdt u de polder in richting de Lagenwaardse Molen (voorheen de Bosmolen).  Via ’s Molenaarsbrug fietst u weer naar Avifauna.

Veel fietsplezier!

Bekijk de volledige knooppuntenroute

"Zwerftochtje" door het Groene Hart met de kids (18 km)


Fietsroute Avifauna richting Boskoop "Zwerftochtje" door het Groene Hart met de kids (Tip van de maand juni '15 van Martin van der Valk) 

“Zwerftochtje” door het Groene Hart 18 km
U verlaat Alphen aan den Rijn en fietst via de Compierekade richting knooppunt 34. Dit is het Groene Hart ten top! U fietst langs de basis van het groen, langs vele kwekerijen. Na knooppunt 35 fietst u via de Dijkgraafweg en het Rietveld naar de Burgemeester ten Heuvelhofweg. Voor het vervolg van de fietsroute slaat u linksaf, maar ik raad u aan om een korte tussenstop te maken en rechtsaf te slaan. Aan het einde (huisnr 83) ligt namelijk Theetuin 't Woutje met leuk speeltuintje voor de kinderen. Een heerlijk plekje, u kunt er terecht van dinsdag t/m zondag  van 11-17 uur. 

Klein Giethoorn en Jeu de Boer
U vervolgt uw weg over de Burgemeester Heuvelhofweg richting knooppunt 36. Wijk hier ook nog even van de route af voor een bezoek aan “Klein Giethoorn”. Hiervoor fietst u het bruggetje over en slaat linksaf naar het Kerkvaartpad. Aan het einde bevindt zich Klein Giethoorn. Het is goed toeven hier op het terras aan het water. U geniet er van uitzicht op het prachtige rietveld. Het is ook mogelijk om een roeibootje te huren. 

U fietst terug via het Oostvaarderspa. U kunt hier linksaf de Galgweg op voor een tussenstop richting Jeu de Boer in Hazerswoude-Dorp (knooppunt 5, tevens Toeristisch Overstappunt). Deze recreatieboerderij ligt vlakbij twee natuurgebieden het Spookverlaat en het Rietveld. Er is een winkel met streekproducten en op het landelijke terras kunt u terecht voor een bakje koffie, drankje of schepijsje. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals boerengolf.

Veel fietsplezier!

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Route richting Noordwijk en de Bollenstreek (56,5 km)


Fietsroute Avifauna richting Noordwijk en de Bollenstreek (Tip van de maand mei '15 van Martin van der Valk) 

Naar Noordwijk en de Bollenstreek
Na uw start vanaf Avifauna rijdt u via  Leiderdorp richting de bollenvelden. Zin in een pannenkoek? U passeert de nieuwe pannenkoekenboerderij de Hooiberg (nabij knooppunt 81) in Oud Ade voor een (lunch)pauze. 

Langs de bollenvelden en Kaageiland
U fietst verder richting Noordwijk en liefhebbers van het strand kunnen eventueel nog iets doorrijden om uit te waaien of een terrasje te pakken. De bollenvelden liggen er momenteel nog prachtig bij, maar haast u want de bollentijd is bijna op zijn einde. Als u tijd en zin heeft maak dan (knooppunt 8) de oversteek naar Kaageiland en bekijk de historische huizen en winkeltjes en anderzijds waterrecreatie, horeca en de indrukwekkende scheepswerf van Van Lent.

Joop Zoetemelk en het witte goud in het Groene Hart
Op de terugweg fietst u langs Oud Adeselaan (40), waar het standbeeld van Joop Zoetemelk staat. Toepasselijker kan het niet tijdens een fietstocht! Tot slot komt u bij Aspergehof Noordam (knooppunt 33) in Woubrugge.  De winkel is vanaf eind maart weer geopend, dus liefhebbers van het ‘witte goud’ kunnen hier hun hart ophalen. 

Route Avifauna - Vogelplas Starrevaart (54,2 km)


Fietsroute Avifauna- Vogelplas Starrevaart (Tip van de maand april '15 van Martin van der Valk) 

Richting Vogelplas Starrevaart
De route voor de maand april leidt ons naar de mooie westkant van het Groene Hart over smalle weggetjes door het polderlandschap. De tocht gaat richting het recreatiegebied Vlietland en Vogelplas Starrevaart. Het is duidelijk dat het broedseizoen is begonnen, onderweg spotte ik al veel weidevogels waaronder de grutto, ooievaars, grauwe ganzen en wulpen. Rond knooppunt 94 ligt vogelkijkhut de “‘Vogelknip”. Vanuit deze hut geniet u van de vele vogels op Vogelplas de Starrevaart, zoals steltlopers en diverse eenden. Op het schelpeneilandje naast de hut broeden kokmeeuwen. 

Voorjaarsroute richting Uithoorn (48,2 km)


Fietsroute Avifauna- Uithoorn (Tip van de maand maart '15 van Martin van der Valk) 

Voorjaarsroute richting Uithoorn
U vertrekt vanaf Avifauna en fietst in de richting van Uithoorn. De route gaat langs echte Zuid- Hollandse dorpjes zoals De Hoef, Bilderdam, Zevenhoven en de Kwakel. Het zijn echte veenpolders en droogmakerijen met beste klei. Ook is er voldoende water, u fietst langs de Langeraarsche plassen, het Braassemmermeer, de Drecht,  Amstel en Kromme Mijdrecht. Wellicht spot u de eerste weidevogels al, zoals de grutto, kievit of de wulp.

Via het schaatmuseum naar het jaagpad
Langs de Kromme Mijdrecht in De Hoef is het leuke schaatsmuseum van Toon van Kempen een bezoekje waard. Tussen de Kwakel en Bilderdam gaat de route over het originele jaagpad, heel mooi maar minder geschikt voor de snelle fietser. Hier is Zuid-Holland op zijn mooist, maar het fietspad op zijn smalst. Al met al een mooie route om het seizoen te beginnen!  

Route Avifauna - Gouda (43,3 km)


Fietsroute Avifauna- Gouda (Tip van de maand oktober '14 van Martin van der Valk) 

Naar de Sint Janskerk in Gouda

De fietstocht van oktober heeft als bestemming Gouda, een prachtige historische stad in het Groene Hart. U fietst via Boskoop met haar vele boomkwekerijen naar het centrum van Gouda. Parkeert u uw fiets vlak bij de VVV (knooppunt 42) en ontdek al wandelend de binnenstad. Alles in het centrum ligt op loopafstand van elkaar. Verken de kleine straatjes en wandel over een van de mooiste marktpleinen in Europa. Een bezoek aan de Sint Janskerk mag zeker niet ontbreken. Met zijn 123 meter is dit de langste kerk van Nederland. De Sint Jan is beroemd om haar Goudse Glazen, een grote collectie gebrandschilderde ramen. Ieder jaar in december vindt in Gouda de Goudse kaarsjesavond plaats, een prachtig schouwspel waarbij het hele marktplein prachtig verlicht wordt. Dit jaar op vrijdag 12 december!Op de terugweg rijdt u langs de Reeuwijkse plassen met haar vele weide- en watervogels. Wellicht vangt u al een glimp op van de smient, krakeend, slobeend, kleine zwaan of kolgans, want dit gebied is een rustplek speciaal voor deze vogels die in Nederland overwinteren. Uiteraard is ook deze knooppuntenroute op diverse manieren aan te passen.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

Route Avifauna - richting Naturalis in Leiden (37,9 km)


Fietsroute Avifauna- richting Naturalis in Leiden (Tip van de maand september '14 van Martin van der Valk)

Hofjes, grachten en musea
Met deze tocht ontdekt u de stedelijke kant van het Groene Hart  tijdens een kortere (40 km) fietsroute. De route gaat via Koudekerk aan den Rijn, door Hazerswoude-Dorp richting Leiden. Leiden staat  onder andere bekend om haar grachten en hofjes, haar universiteit en haar musea (waaronder Naturalis) en is absoluut de moeite waard.

Museum Naturalis
Breng ook een bezoek aan Naturalis, een museum voor groot en klein. In dit museum staan meer dan 10.000 échte dieren, planten, stenen en fossielen uit de hele wereld bij elkaar. Vogelpark Avifauna werkt nauw samen met Naturalis, bijvoorbeeld op gebied van schoolreisjes.


Bekijk de volledige knooppuntenroute

 

Route Avifauna - Noord Aa/ Boerderij 't Geertje (39,3 km)


Fietsroute Avifauna- Noord Aa/ Boerderij 't Geertje (Tip van de maand augustus '14 van Martin van der Valk)

Fietsen door het Groene Hart in de zomervakantie
Voor augustus heb ik een kortere fietsroute geselecteerd, die ook heel leuk is met kinderen. U fietst vanaf Avifauna richting Hazerswoude-Dorp. Hier passeert u Jeu de Boer (knooppunt 5, tevens Toeristisch Overstappunt). Er worden diverse activiteiten georganiseerd op deze recreatieboerderij, zoals boerengolf en er is een winkel met streekproducten. Op het landelijke terras kunt u terecht voor een drankje of ijsje. Vervolgens fietst u richting recreatieplas het Noord Aa in Zoetermeer.

Woudaapjes in het Noord Aa gebied
Bij het Noord Aa kunt u, op warme dagen, verkoeling zoeken in de plas en even relaxen op het mooie zandstrand. Het Noord Aa is een gevarieerd natuurgebied waar voor iedereen wat te vinden is. Leuk vogeldetail: in het gebied is deze zomer een familie Woudaapjes, een reigersoort, neergestreken. De zeer zeldzame vogeltjes (aapjes omdat ze door het riet klauteren) nestelen in het riet van de plas, drie jongen worden op het moment groot gebracht. In Nederland broeden maar tien à twintig paartjes van deze zeer zeldzame vogels

Geitjes de fles geven bij ‘t Geertje
Verder de polder in (na knooppunt 27) ligt Boerderij ’t Geertje. ’t Geertje is een biologische veehouderij, waar veel verschillende dieren worden gehouden, waaronder melkgeiten, melkkoeien en paarden. In de winkel is melk en kaas te koop van eigen geiten en koeien. Voor kinderen zijn er dagelijks activiteiten, variërend van dieren knuffelen, ponyrijden tot geitjes de fles geven. Een onvergetelijke ervaring. Via Zoeterwoude fietst u weer terug naar Alphen aan den Rijn. 

Bekijk de volledige knooppuntenroute 

 

Route Avifauna - Reeuwijkse Plassen 61 km


Fietsroute Avifauna- Reeuwijkse Plassen (Tip van de maand juli '14 van Martin van der Valk)

Via Boskoop naar Reeuwijk
Deze fietsroute gaat via Boskoop, langs vele boomkwekerijen. De weg naar de hefbrug is erg druk, wees dus voorzichtig! Hierna fietst u richting Reeuwijk en rijdt u via rustieke, smalle landweggetjes langs de prachtige huizen aan het water. De hortensia's staan nu in volle bloei, een heel mooi gezicht. Ook op deze route zijn vele tussenstops mogelijk. Ik pauzeerde bijvoorbeeld bij Café-Restauarant het Vaantje (knooppunt 47) en rustte even uit op het fijne terras.

Sluis met geschiedenis
Bij knooppunt 14 passeert u de Goejanverwellesluis, die de Hollandsche IJssel en de Dubbele Wiericke met elkaar verbindt. Het  buurtschap Goejanverwelle - grenzend aan Hekendorp- is een klein dorpje met een bekende geschiedenis. In 1787 werd hier Wilhelmina van Pruisen, de vrouw van stadhouder Willem V, aangehouden.

Heksenwaag in Oudewater
In Oudewater mag een bezoek aan de Waag niet ontbreken. In de 16eeeuw werden hier mensen gewogen om te bepalen of zij al dan niet een heks waren. Diegene die schuldig werden bevonden belandden op de brandstapel. Durft u het aan op de weegschaal te staan? Niet-heksen ontvangen een certificaat.  

Inkorten van de route
Net als alle knooppuntenroutes is ook deze route eenvoudige in te korten. Als u Oudewater te ver vindt, adviseer ik u om via Boskoop "af te snijden" en de Reeuwijkse plassen rond te fietsen. U ontdekt hier diverse weide- en watervogels! In de winter is het gebied een rustplek speciaal voor vogels die in Nederland overwinteren, zoals de smient, krakeend, slobeend, kleine zwaan en kolgans.   

Ziet u in de verte de KPN toren verrijzen? Dan weet u dat u bijna bij Avifauna terug bent!

 

Bekijk de volledige knooppuntenroute

 

Route Avifauna - naar de Rottemeren (49 km)


Fietsroute Avifauna- naar de Rottemeren (Tip van de maand juni '14 van Martin van der Valk)

De fietsroute van deze maand gaat naar het  Zuiden van het Groene Hart. Via Hazerswoude-Dorp fietst u via Moerkapelle naar Zevenhuizen. Niet door het veenweidegebied, zoals vaak in het Groene Hart, maar langs akkers en boerenbedrijven. Dit is een  fietsroute met (vaak) veel wind. Het is dan ook aan te bevelen om deze te rijden met zuidwesterwind, zodat u op de terugweg makkelijker naar Avifauna 'waait'.

Boerengolf
Een eerste leuke tussenstop is bij Jeu de Boer in Hazerswoude-Dorp (knooppunt 5, tevens Toeristisch Overstappunt). Deze recreatieboerderij ligt vlakbij twee natuurgebieden het Spookverlaat en het Rietveld. Er is een winkel met streekproducten en op het landelijke terras kunt u terecht voor een bakje koffie, drankje of schepijsje. Er worden diverse activiteiten georganiseerd zoals boerengolf.

Kersengaard
De route gaat verder richting Moerkapelle. Op de Middelweg (tussen knooppunt 7 en 6) bevindt zich Kersenkwekerij Jomajole. Ik heb mij hier tegoed gedaan aan heerlijke kersen en kreeg een leuke  rondleiding van de eigenaar. Het is een overdekte boomgaard, zodat fruit al heel vroeg aan de bomen hangt en van uitzonderlijke kwaliteit is. Kersen zijn al verkrijgbaar vanaf begin mei en vanaf half juni verkopen ze ook abrikozen, pruimen en ander heerlijk fruit. Het is een leuke plek om even uit te rusten en iets te drinken.

Rottemeren
U vervolgt uw weg richting Zevenhuizen en fietst een klein stukje langs de Rottemeren. In het Koornmolengat (bij Cafe de Roerdomp) spot u misschien wel de roerdomp en het woudaapje (een bijna uitgestorven reigersoort). In het riet zijn vogelsoorten als de kleine karekiet, de rietzanger en de bosrietzanger te vinden. Eventueel kunt u vanaf Cafe de Roerdomp uw  route verlengen richting knooppunt 93 (Zevenhuizerzoom). Een prachtige groene strook langs de oever van de Rotte met vaak mooi uitzicht over de rivier. Met de veerpont kunt u vanaf de Zevenhuizerzoom naar Bleiswijk varen.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

 

Rondje Meije (63 km)


Fietsroute rondje De Meije (Tip van de maand mei '14 Martin van der Valk)

De Meije-route is een route van 63 km langs de Nieuwkoopse Plassen. De route kan op verschillende manieren ingekort worden.

De Meije
De Meije is een (lint)dorp tussen Zwammerdam/Bodegraven, Zegveld, Woerdense Verlaat en Nieuwkoop. Het dorp is verdeeld over drie gemeenten, Bodegraven, Woerden en Nieuwkoop, en twee provincies, Zuid-Holland en Utrecht. U vindt er diverse gezellige tuinen, terrasjes en winkeltjes met streekproducten uit het Groene Hart. Zoals "de Boomgaard" met een heerlijk terras of "de Blauwe Meije", waar ik hartelijk werd ontvangen met koffie en appeltaart. 
Vogels en otters
Het is weer broedtijd, dus grote kans dat u jonge fuuten, eenden of ganzen tegenkomt langs de plassen. In de toppen van de wilgen- en elzenbosschages broeden blauwe reigers en purperreigers. Het betreft hier de grootste kolonie purperreigers van Nederland. Het gebied is tevens een van de belangrijkste broedgebieden van zwarte sterns en zwartkopmeeuwen. En wellicht spot u wel een otter! Na bijna 40 jaar is de otter namelijk weer gesignaleerd rond de Nieuwkoopse Plassen.  Aan het fietspad (de Hollandse Kade) in het Woerdense Verlaat  (nr 80) vindt u een uitkijktoren. Deze 4 meter hoge toren aan de rand van natuurgebied De Haeck geeft een mooi uitzicht over de "Wijde van de Vliet" en "Bleigaten" en kijkt onder andere uit op de purperreigerkolonie. Een bezoekje aan het Bezoekerscentrum Nieuwkoopseplassen is ook leuk als tussenstop. Maak hier een vaartochtje of bekijk een van de exposities.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

 

Keukenhof route (63,1 km)


De Keukenhofroute (Tip van de maand april '14 Martin van der Valk)

U start bij Avifauna en fietst door het typische polderlandschap van het Groene Hart richting de kleurrijke Bollenstreek. Een bezoek aan de Keukenhof is hierbij eigenlijk een must. Via Nieuw-Vennep fietst u langs een waterrijk gebied met de Westeinderplassen en Braassem weer terug naar Avifauna. Langs de route zijn ook diverse leuke bezienswaardigheden te zien, zoals het beeldje van Joop Zoetemelk in Rijpwetering voor de echte fietsliefhebber. Maar ook met een beetje geluk één van de superjachten bij de scheepswerf Van Lent op het Kaageiland. En natuurlijk de Aspergehof Noordam vlak voor Woubrugge  en de landwinkel erna. Aan leuke terrasjes is ook geen gebrek aan de Buitenkaag, Lisse of bij de brug van Leimuiden. Deze route bedraag 63 km, maar op basis van de knooppunten zijn er ook kortere varianten mogelijk. 

Bekijk de volledige knooppuntenroute

 

Langeraarse Plassen, Westeinderplassen en Braassemermeer 53,1 km


De Langeraarse plassen, Westeinderplassen en Braassemermeer

Als je eenmaal op weg bent, fiets je dwars door de Langeraarse Plassen die uit twee meren bestaan. Op het water zie je vele vissers naar hun hengeltjes turen. Vooral brasem wordt hier goed gevangen, heel vaak met een gewicht van boven de 2,5 kilo. Ook roofvis zoals snoekbaars, baars en snoek wordt regelmatig aan de haak geslagen.  Dan leidt de route je verder langs het drukkere Westereindeplassen, of `de Poel` zoals de Aalsmeerders hem noemen.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

 


Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Boskoop 29,7 km


Alphen aan den Rijn, Zwammerdam en Boskoop

Deze route laat je beleven dat er midden in de drukke Randstad ook ruimte is om van een rustige en landelijke fietstocht te kunnen genieten. Nergens anders dan in het Groene Hart ervaar je oer-Hollandse polders. Plassen en met koeien gevulde weilanden strekken zich honderden meters voor je uit, af en toe onderbroken door een tiendweg en steeds gescheiden door eindeloze sloten omzoomd door knotwilgen of houtkades. Hier en daar zie je een molen, hèt icoon van het Nederlands polderlandschap.

Bekijk de volledige knooppuntenroute

 

 

 

Wij maken gebruik van cookies.